Sen Kendini Ne Sanıyorsun BÜMED?

BÜMED bugün Boğaziçi Üniversitesi 150. Mezuniyet Balosu ile ilgili bir duyuru epostası göndermiş. Bu epostada; BÜMED, mezuniyet balosunu gerçekleştirmeyeceğini, pek çok talihsiz ve yakışıksız sözcükle ifade etmiş.


Çırağan Değil Four Seasons...


Öncelikle her şeyin başlangıcına dönelim. 23 Mart'ta Kurumsal İletişim Ofisi'nden 150.Mezuniyet Balosu bilgilendirmesi iletildi mezun durumundaki öğrencilere. Balo, Four Seasons Bosphorus'ta gerçekleştirilecekti ve katılım ücreti öğrenciler için 475TL, misafirler için 550TL olarak belirlenmişti.

Saat 22:00'den sonra alkol satışının yasaklandığı dönemde, üniversitelerde gerçekleşen alkollü etkinliklere de yasaklar geldi. Böylece önceden Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydan'da gerçekleştirilen Mezuniyet Balosu organizasyonu, üniversite dışına alınmak durumunda kaldı ve balo Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. O günden bugüne Çırağan bir ekol haline geldi.

Ancak bu sene Çırağan'dan vazgeçilmişti, ki bu büyük hayal kırıklığı yarattı. Ayrıca örneğin önceki sene 285TL olan Balo ve 200TL olan After Party, her ne hikmetse birleştirilmiş ve 475TL olarak sabit bir fiyat belirlenmişti. Balo yeri değiştirilmesine karşın 750 kişilik kontejanda da herhangi bir artış yoktu.

Ve bugün BÜMED'ten aşağıdaki açıklama geldi...


Boş, Bomboş Laflar...


Duyuru başta da belirttiğim gibi pek çok talihsiz açıklama ve boş ifade içeriyor.

BÜMED, ÖTK'nin balonun Çırağan'da yapılması talebini değerlendirdiğini ifade ediyor, ancak maliyet, kapasite gibi etmenleri dikkate alarak Four Seasons'ın seçildiğini söylüyor. Ama bu çok boş bir açıklama.

Çünkü en basitinden geçen sene ile kıyasladığımızda, kapasite halen 750 kişi ile sınırlı. Yani herhangi bir kapasite artışı yok. BÜMED kendi insiyatifiyle balo ve after party birleştirmiş, katılım ücreti bir anda 475TL'ye fırlamış. Bu da After Party'e katılmayı düşünmeyenler için anlamsız bir masraf demek. Maliyet azaldıysa bile, bu hesapla öğrencilere herhangi yansıması yok. Kaldı ki, bu fiyatlar yine dikte edilmiş BÜMED üyelik aidatı da içeriyor.

Öğrenci menfaatlerini düşünerek Four Seasons'ta karar kılındığı belirtilmiş, ama bu konuda öğrencilere fikri sorulmamış. Öğrenciler tarafından seçilen ÖTK'nın talebi de yok sayılmış. Bu durumda öğrenci menfaati değil de BÜMED'in menfaatleri öne geçmiş gibi duruyor.

Ve bu boş laflardan sonra, beni en çok rahatsız eden noktaya geliyoruz. ÖTK, balonun Çırağan'da yapılması talebini tekrarlamış ve gerekirse organizasyonu biz yapalım demiş. BÜMED'te organizasyondan çekilmiş ve demiş ki;

"2017 yılında resmi bir Boğaziçi Üniversitesi Mezuniyet Balosu düzenlenmeyecektir."


Sen Kimsin Ki BÜMED?


Sen kim oluyorsun BÜMED? Gerçekten kim oluyorsun? Bir balonun 'resmi' olabilmesi için illa ki sizin düzenlemeniz mi gerekiyor? ÖTK bu üniversitenin bir yapısı değil mi, üyelerinin öğrenciler tarafından seçildiğinden bihaber misin? Menfaatleriniz, öğrenciler tarafından kabul görmedi ve başarısız bir seçim yaptınız diye mi bu haddini aşan açıklamalarınız?

Geçmiş dönemde, içerisinde yer aldığım bazı oluşumlarla BÜMED ile çalışma tecrübem oldu. Bu çalışmalar sırasındaki etkileşimlerimizde, BÜMED sıklıkla öğrencilerin kendilerini sahiplenmediğinden, mezun olduktan sonra çekip gittiklerinden dert yanıyordu. Çalışmalarımızın ilerleyen aşamalarında, BÜMED'in işbirliği değil de asimile etme düşüncesi içinde olduğunu fark edince daha fazla ortak çalışma yapmamıştık.

Görünen o ki, hala doğru yolu bulamamışlar. Hala öğrencilere çok uzaklar ve hala nerede yanlış yaptıklarından haberdar değiller. Öğrenciler tarafından seçilmiş bir ÖTK'yı yanlız bırakmak yerine, iş birliğine giderek hem profesyonel hem de öğrencilerin taleplerini karşılayan bir balo gerçekleştirmeyi kabul edememişler. Boğaziçi Üniversitesi'ne "düşman olsa yapılmaz" bir hareketi gerçekleştirmişler.

Profesyonellik Derken?


ÖTK'nın Mezuniyet Balosu'nu layıkıyla gerçekleştireceğine inanıyorum. İçine BÜMED'in aidat ücretinin dahil edilmediği, öğrenciler tarafından öğrenciler için gerçekleştirilen bir balo olacaktır. Ki bir balo organize edemeseler bile bu konuda onlara kızma hakkımız da yok.

Çünkü; Boğaziçi Üniversitesi, 150. Mezuniyet Balosu'nu BÜMED tekeline bırakıyor ve baloya iki ay bir süre kalmışken çekilmesine karşın bir yaptırımı bulunmuyorsa bu noktada ciddi bir sorun var demektir. BÜMED'in iddia ettiği gibi bir profesyonellik varsa, organizasyonu üstlenen kurum etkinliğe bu kadar kısa süre kala çekilemez, çekilirse çeşitli yaptırımlarla ve/ya tazminatlarla karşı karşıya gelir.

ÖTK'nın bu konuyu da takip etmesi lazım, mağdur edilmiş bir üniversite ve bu üniversitenin öğrencileri var. ÖTK'nın taleplerini desteksiz iddialarla göz ardı edip bu kadar kısa süre kalmışken "Biz çekiliyoruz, ÖTK'ya başarılar." demenin hesabının sorulması gerekiyor. Öğrencilerinin taleplerini karşılamaya gücünüz yetmiyorsa, en baştan "Biz beceremeyeceğiz." demeniz gerekirdi, etkinliğe bu kadar kısa süre kalmışken değil.

Evimize Dönelim...

Yazımın başında da belirttiğim gibi, Mezuniyet Balosu eskiden Güney Meydan'da gerçekleştirilirdi. Halihazırda zaten üniversitemizin muhteşem bir atmosferi var. Mezuniyet gecesinde, mezun olan öğrencilerin şıklıkları ile eşsiz bir ortama dönüşürdü.

Öyleyse alkol yok diye neden vazgeçiyoruz ki bundan? İktidarın yaptırımları yüzünden neden yerimizden yurdumuzdan oluyoruz? Sizi bilmiyorum ama bence; Güney Meydan, Çırağan'dan çok daha harika bir yer Mezuniyet Balosu için. Hatta ÖTK'dan rica ediyorum, 'resmi' olmayacak olan bu baloyu eskisi gibi üniversitemizde organize edin. Yıllar sonra evimizde gerçekleşsin balo, Çırağan'ın maliyetlerinden de kurtulun.

Boğaziçi Üniversitesi öğrenciliği hikayesi başladığı yerde son bulsun. 
Neden olmasın?...

7 yorum

  1. BÜMED'in üniversite içerisindeki tekelleşme çabalarına ve bir vakıf olmasına karşın kâr amacı güderek fahiş fiyatlarla öğrencileri sömürmesine üniversite yönetimi olarak bir dur denmeli artık!

    YanıtlaSil
  2. "2017 yılında resmi bir Boğaziçi Üniversitesi Mezuniyet Balosu düzenlenmeyecektir" ---sen kimsin BUMED kimsin sen ya?

    YanıtlaSil
  3. Bu arada universitede alkollu etkinlik yapmak hep yasakti fakat limse uygulamiyordu. 4-5 sene once cikan i yasak universite etkinliklerine alkol firmalarinin sponsor olmasi yasaklandi ki balo ile alakasi yok. Zamanin rektoru turkiyede degisen atmosfere uyum saglamak amaciyla kendi insiyatifi dogrultusunda artik alkol yasagi uygulansin dedi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkinliğe özel olarak izin alınabiliyordu, bu şekilde farklı festivaller üniversiteler içinde gerçekleştirilebiliyordu. Bu dönemde alkol yasaklarının kapsamı genişledi, üniversitelerin üzerindeki baskılar da arttı. Balo da aynı dönemde üniversite dışına çıkarılmak zorunda kaldı.

      Sil
  4. BÜMED son donemlerin en başarısız dönemini geçiriyor. Birçok skandallara imza attılar, gayrimenkul projeleri, yurtdışında yaşama ve mülk edinme seminerleri , ağaç bahçeleri vs derken şimdi de OTKya ergen tribi tuzu biberi oldu. Orada yönetici tayfası son model arabalarla oldukça dolgun maaşlara çalışıyor,bir çok 1000 lira bandında çalışan insanı da işten çıkardılar, ama forsları yerinde. Öğrenciler 2 kuruş sponsorluk istese 10 tane toplantı bin dereden su getiriyorlar, hiç de öyle duyuruda yazdıkları gibi her zaman yanımızda filan da değiller. Olduğu gibi bir ticarethane.. mesela neden logolu ürünleri Bumed satıyor hangi hakla?? Bir sürü garip sorular .. Son dönemlerde bir çok yeni yapı var. Saçma sapan gidip bumede para ödeyip bastakilerin yiyeceği alan yaratmaktansa buim gibi cidden okulun meselelerini düşünen yapılarla diyalog halinde olunabilir, ya da ne bilim Brm gibi sektöre dönük çalışan iş insanları derneği olabilir.. ama şu bi gerçek bumedin arkasından el Fatiha..

    YanıtlaSil
  5. BUMED olayin resmi olup olmadigina kendi basina kanaat getiremez. Ama 3-4 senedir Ciragan da duzenleniyor diye Ciragan ekol oldu denilemez. Ekol olmus olan Guney Kampus te duzenlenmesiydi.

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi Paylaştığınız İçin Teşekkürler...