Irregular Ögrencilere Ders Seçme Tüyoları

Ocak ayı Proficiency Sınavı sonuçları açıklandı ve bir kısım Boğaziçili bölüme başlama hakkı kazandı. Bu hakkı kazanan tüm arkadaşlarımı tebrik ediyor ve bölüme hoşgeldiniz diyorum, başarı hep sizinle olsun...

Şimdi Akıllarda Ortak Soru, "Geçtik, peki şimdi ne yapacağız?"
Bir sonraki hafta ders seçeceksiniz mümkün olduğunca. Tam da bu noktada kafanızı bir parça da olsun rahatlatmak ve irregular öğrenci olmanın olası stressini bir nebze de olsun hafifletmek için ders programınızı oluşturmada izleyebileceğiniz aşamaları örnekleriyle paylaşacağım sizlerle.

AŞAMA 1: Bölümünüzün web sitesine gidin ve lisans (undergraduate) öğrencileri için olan ders programınızı önüne alın.
- Bölüm web sitelerinin tam listesi için buraya tıklayın...

AŞAMA 2: Bölüme ikinci dönemden başladığınız için, öncelikle ikinci dönem derslerine odaklanın.
- Belki sırayla gitmek istiyor olabilirsiniz, ama artık siz adınız üzerinizde düzensiz bir öğrencisiniz. O nedenle ikinci dönem derslerine öncelik verin.

AŞAMA 3: İkinci dönem açılan derslerin hangilerinin ön koşul gerektirdiğini tespit edin.
- Önkoşullara http://registration.boun.edu.tr/requisiteframe.htm adresinden bakabilirsiniz. 'Prerequisite' önkoşul demektir.
- Bir dersin ön koşul gerektirmesi demek, o dersi almadan önce bir veya birkaç dönem öncesindeki bir ya da birden fazla dersten geçilmiş olması gerekliliğidir. Ör: PHYS130 dersinin ön koşulu PHYS101'dir.

AŞAMA 4: Ders programınızda birinci döneme ait olarak gözüken, ama ikinci dönem de açılan derslerinizi tespit edin.
- Bu dersleri, AŞAMA 3'te önkoşul gerektirdiği için alamayacağınız derslerden kalan boşluklara eğer çakışma olmuyorsa yerleştirebilirsiniz.
- AŞAMA 3'teki tespitinizde hiçbir dersinizin önkoşulu olmasa dahi, bazı danışmanlar ve dersin hocaları bazı dersleri bir önceki dönemdeki bir başka dersi geçmeden almanızı onaylamaz. Bu gibi durumlar için önceki döneme ait olan, ama ikinci dönemde açılan dersleri de bilmek faydalı olacaktır.


AŞAMA 5: Ders programınızı ikinci dönem derslerinden başlayarak şekillendirmeye başlayın.
- Bu şekillendirme işleminizi kolaylaştırmak için SOPPUS'u ya da BOUN Course Planner'ı kullanabilirsiniz. Bu iki site elinizi büyük ölçüde rahatlatacaktır. (* Benim şahsi tavsiyem BOUN Course Planner'dan yana.)
- Önkoşul kısıtlaması nedeniyle alamayacağınız ikinci dönem dersleri yerine, AŞAMA 4'te tespit ettiğiniz birinci dönem derslerini yerleştirmeyi deneyin.
- Dönemlik kredi yükünüzü 21'in üstüne mümkünse çıkarmayın, zaten danışmanınız da bir noktada durduracaktır sizi. Bünyeye aşırı yükleme yapmaya gerek yok.
- Ayrıca bir dönemde alabileceğiniz minimum kredi 15'tir. 15 kredinin altında kaldığınızda ders programınız onaylanmaz, aşırı yükleme yapmayalım derken işin suyunu çıkarmaya da gerek yok ;)

AŞAMA 6: Özellikle birinci dönem olmak üzere, her iki dönem için de hangi derslerinizin yaz okulunda açılabileceğini tespit edin.
- Bu tespit için Yaz Okulu'nun sitesini kullanabilirsiniz. Oradakiler geçen sene açılmış dersler ve bu dersler bu sene değişebilir. Ama yine de size biraz fikir verir.
- Ders aramalarını yaparken 'Show Last Year's Courses'ın seçili olmasına dikkat edin. Çünkü bu seneki yaz okulunda açılacak dersler parça parça belli olmaya başlamış durumda olduğundan, dersler sıfırdan eklenmekte. Önümüzdeki günlerde sisteme eklenecek olan ama henüz eklenmemiş olanları gözden  kaçırabilirsiniz.

AŞAMA 7: Yaz okulunda alabileceğiniz ya da almayı düşündüğünüz dersleri tespit edin.
- Yaz okulunda en fazla 10 kredi alabilirsiniz, ancak benim size tavsiyem iki dersi geçmemeniz. Yaz sıcaklarında kendinizi işkence etmenize gerek yok.
- Yaz okulunda ders alarak bir sonraki yılın ilk dönemini, ikinci senenin ilk döneminden bir iki ders alma şansınızı sağlayacak şekilde boşaltabilirsiniz. Bu durum bir yaz okuluna daha kalarak bölümü 3,5 senede bitirebilmenizi sağlayabilir (tabii arkanızdan atlılar kovalıyorsa).

*** Dersleri seçerken bölüm ve soyad kısıtlamalarına dikkat edin. Bazı derslerin bazı 'section'ları sadece belli bölümler için açılır. Sizin bölümünüze açık olmayan bir 'section'ı seçmek istediğinizde dersin hocasından 'consent' almanız gerekir.



Örnek 1 (İngilizce Öğretmenliği)
- A1: Lisans öğrencileri için ders programınız: http://fled.boun.edu.tr/home/?page_id=5
- A2: İkinci dönemde almanız gereken dersler; EL 102, FLED 102, FLED 104, FLED 112, PSY 101, HSS
- A3: İkinci dönem açılan derslerin hiçbirinin önkoşulu yok.
Ne mutlu size ki teorik olarak, ikinci döneme dair tüm derslerinizi sorunsuz bir şekilde alabilirsiniz.
- A4: İlk döneminizde gözüken, ama ikinci dönemde de açılan dersleriniz: ED 101, LING 111
İkinci dönem derslerinizin önkoşulu yok, ama derslerin hocası örneğin FLED 101 almadan FLED 102 almanızı istemiyor olabilir. Bu durumda FLED 102 yerine, programınıza ED 101'i ya da LING 111'i monte etmeyi deneyebilirsiniz.
- A5: BOUN Course Planner'a EL 102, FLED 102, FLED 104, FLED 112, PSY 101, HSS derslerimizi yerleştiriyoruz. HSS yerine eğer programınıza oturuyorsa yaz okulunda da açılmayan LING 111'i yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.
- A6: Geçen sene yaz okulunda; birinci dönemden, ED 101, EL 101 ve ikinci dönemden PSY 101 dersleriniz açılmış.
- A7: Yaz okulunda ED101 ve EL 101 derslerini alabilirsiniz.
PSY 101 dersini zaten ikinci dönem aldığınız (ve umarım dersi geçtiğiniz için) yaz okulunda ED 101 ve EL 101'i alarak bir sonraki döneminizi atladığınız ilk döneminizi eritebilirsiniz.

Örnek 1'in Uygulaması
Örnek 1'deki teorik anlatım, pratiğe döküldüğünde üstteki programda görüldüğü gibi bir takım değişikliklere uğrayabiliyor. Yukarıdaki programda, (A2) ikinci dönemde alınması gereken EL 102, FLED 102, FLED 104, FLED 112 derslerine ek olarak, (A4) ilk dönem dersi olmasına rağmen ikinci dönemde de açılan ED 101 ve LING 111 derslerine de yer verdim***. (A6) Ancak PSY 101 ve LING 111 ile çakıştığı ve yazın da açıldığı için, onu yaz okuluna bıraktım. Böylece yaz okulunda (A7), PSY 101'e ek olarak EL 101'i aldım, ki zaten ED 101'i de ikinci dönemde aldığım için rahatım. Gördüğünüz program 18 kredilik bir program ve hala 3 kredilik bir HSS'e yer var.

*** İkinci dönem açılan LING 111 dersi FLED öğrencileri için değil, bu dersin hocasından 'consent' almalısınız. Ayrıca programdaki ED 101.02 dersi de FLED öğrencilerine açık değil, ya hocasından 'consent' alıp dersi seçeceksiniz ya da yaz okuluna bırakacaksınız.

Örnek 2 (İnşaat Mühendisliği)
- A1: Lisans öğrencileri için ders programınız: Undergraduate Flowchart
- A2: İkinci dönemde almanız gereken dersler; MATH 102, PHYS 130, CMPE 150, CHEM 105, EC 102
- A3: İkinci dönem açılan derslerden önkoşulu olanlar: MATH 102 ve PHYS 130
Yani MATH 102 ile PHYS 130'u bu şartlar altında ne yazık ki alamayacaksınız.
- A4: İlk döneminizde gözüken, ama ikinci dönemde de açılan dersleriniz: MATH 101, PHYS 101 ve ENGG 110
- A5: BOUN Course Planner'a CMPE 150, CHEM 105, EC 102 dersleri ile MATH 101, PHYS 101 derslerini yerleştiriyoruz. ENGG 110'a yer açabilirseniz onu da ekleyebilirsiniz programınıza.
- A6: Geçen sene yaz okulunda; birinci dönemden, MATH 101, PHYS 101, EC 101 ve ikinci dönemden MATH 102, PHYS 130, CMPE 150, CHEM 105, EC 102 dersleriniz açılmış.
- A7: Yaz okulunda MATH 102 ve PHYS 130 derslerini alabilirsiniz.
CMPE 150, EC 101 ve EC 102 ders bağlayan dersler değil, o nedenle onların yaz okulu önceliklerini düşük tutun.
Örnek 2'nin Uygulaması
Örnek 2'deki teorik anlatım, pratiğe döküldüğünde bir önceki örnekteki gibi değişime uğramadı. Yukarıdaki programa A5'te bahsedilen tüm dersler eklendi. Dersleri eklerken İnşaat Mühendisliği Bölümü kısıtlamalarına da dikkat ettim bu programda. Örn: EC 102.01 yerine EC 102.04'ü aldım. Bu program 21 krediyle tam sınırda. Ağır geleceğini düşünürseniz ENGG110'u gelecek seneye bırakabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Boğaziçi Üniversitesi'nin ders seçme sistemi tam bir efsanedir. Ders programınız danışmanınız tarafından onaylanana kadar programınız üzerinde Profesörlük derecesine erişebilirsiniz, şimdiden hazırlıklı olun.
- Her zaman bir B, C, D ve hatta E planınız olsun. Siz akıllı çocuklarsınız ve üniversitemizin ders seçme sistemi de satranç oyunu gibi. Farklı ihtimalleri hesaplamalısınız, yaparsınız siz. Biz yıllardır yapıyoruz :)
- Ders seçme döneminde sinirler çok ciddi anlamda gerilebilir. Bu gerilmenin bir dolu nedeni var, başı çeken ikisi; çakışan dersler ve dolan kotalar. Bunun üstüne bazen danışmanın onay vermemesi de eklenebiliyor. Mümkün olduğunca sakin olmaya çalışın, çabuk parlamayın. Nasıl olsa bir noktada zıvanadan çıkıp sisteme saydırmaya başlayacaksınız.
- Ders seçme günlerinde danışmanınızın kapısına dayanmaktan çekinmeyin. Hocalarımız çoğunlukla şeker insanlar, seviyenizi bilerek ve saygı sınırlarını aşmadan hakkınızı sonuna kadar isteyebilir ve hatta alabilirsiniz. Çirkinleşmeyin ki, onlar da çirkinleşmesin.
- Almak istediğiniz ama dersin hocasının 'consent'i bir şekilde gereken durumlarda, hocanın yolunu kesin. Ama üstteki seviye, saygı ve çirkinleşmeme kurallarını aklınızdan çıkarmayın.


Sormaktan Çekinmeyin...
Bilen ve sistemle kaşarlanmış birisine sormaktan çekinmeyin, örneğin bana :)

Sorularınız için Boğaziçi Üniversitesi Facebook Grubumuz, Boğaziçi Üniversitesi Google+ Topluluğumuz, ve OKCK.net Facebook Sayfamız sorularınızı cevaplamak için şimdiden hazır ve nazır sizi bekliyor. Ayrıca bana da kişisel profilim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şimdiden Hepinize Kolay Gelsin, Görüşmek Üzere...

1 yorum

Düşüncelerinizi Paylaştığınız İçin Teşekkürler...