ÖTK: Öğrencilerin Sesi...

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK); son dönemde ön ayak olduğu önemli değişiklikler, yenilenen yönetmeliği, üniversite yönetiminin teşvikleri ve geleceğe dönük planları ile, üniversitemizin özgür ve katılımcı öğrencilerinden beklenen ilgiyi fazlasıyla hakediyor.


ÖTK Nedir? Ne Değildir?

Üyeleri demokratik yollarla seçilen ve direk Rektörlük’e bağlı olan ÖTK, öğrencilerden gelen şikayet ve önerileri değerlendirerek üniversite yönetiminin dikkatine sunuyor. Böylece öğrenciler, üniversiteyle ilgili konularda etki sahibi oluyorlar. Ayrıca bölüm ve fakülteler bazında da önemli işlevleri olan ÖTK, gerekli durumlarda öğrencilerin yararına özel şartlar oluşturabiliyor.

ÖTK’ya Olan İlgisizlik

Üniversite yönetimiyle direk etkileşime geçebilen, kulüplerin üstünde bir güce sahip olan ve 13.000 öğrenciyi temsil eden ÖTK’nın bugüne kadar seçimlerde yeterince ilgi gösterilmemesinin sebepleri hakkındaki düşüncelerini halen Matematik Bölümü Asistanı olarak eğitimine devam eden ve geçtiğimiz sene ÖTK Başkanlığı yapan Adem Cihan Arslan’dan aldık.

Arslan, “Her öğrencisinin yöneticilik pozisyonlarına aday olduğu Boğaziçi Üniversitesi’nde bu ilgisizliği anlamak güç.” diyor ve ÖTK’ya olan ilgi eksikliğini; öğrencilerin sosyal sorumluluk bilincinin yeterince gelişmemesine ve bu kurula ayıracakları yeterince zamanlarının olmamasına bağlıyor. Arslan’a göre; kulüpleri bir eğlence olarak gören öğrenciler, ÖTK gibi ciddi bir işin sorumluluğunu almaktan çekiniyorlar. Bazılarının aklında ise “Neden üniversitenin sorunlarıyla ben uğraşıyorum ki?” sorusu hakim.

Yeni Yönetmelik…

‘Biz Öğrenci İçin Buradayız’ prensibiyle rektörlük görevine başlayan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu tarafından kabul edilen ve ÖTK’yı yeniden yapılandıran yönetmelikle birlikte; seçim barajı %50’den %30’a çekildi ve seçim süresi uzatıldı. Barajın düşürülmesi, daha fazla fakülte ve bölümün ÖTK’da temsilini mümkün kıldı. Yeni yönetmelik ile lisansüstü öğrencileri de ÖTK’da temsil edilmeye başlandı ve ÖTK’ya özel bir bütçe tahsis edildi.

ÖTK’ya Talepler Nasıl İletiliyor, Nasıl Değerlendiriliyor?

Öğrenciler üniversiteden taleplerini; ÖTK’nın odasına çatkapı girerek iletebilecekleri gibi, öğrenci temsilcileri aracılığıyla da gündeme alınmasını sağlayabilirler. Bununla birlikte öğrencilerin sorunlarını iletebilmeleri için, Beyaz Masa tarzında bir birimin kurulması da planlanıyor.

Öğrencilerden gelen şikayet ve öneriler, ÖTK üyelerinin süzgecinden geçiriliyor ve üniversite yönetimine iletilecek istekler konusunda genellikle ortak bir düşünce etrafında buluşuyorlar. Ancak bazı uyuşmazlık durumlarında temsilciler, oy haklarını kullanma yolunu da seçebiliyorlar.

ÖTK Neler Yaptı?
ÖTK’nın çalışmalarıyla son dönemde yapılan pek çok değişiklikten en önemlileri; Shuttle’ların ücretsiz hale getirilmesi, ÖTK yönetmeliğinin değiştirilmesi, kütüphane ve study’nin daha uzun süre açık kalmasının sağlanması, yemekhanede kahvaltı verilmeye başlanması ve yemek fiyatlarının düşürülmesi, Hisar Kampüs’e kantin açtırılması, final saatlerinin bir saat ileri alınması, Petekler ve Manzara’nın yenilenmesi oldu.

ÖTK Neler Yapacak?

ÖTK halihazırda, kütüphanenin 7/24 açık olması için çalışıyor. Bununla birlikte ÖTK’nın gündeminde; Güney Kampüs’te ucuz ve kaliteli yemek satılan yerlerin açılması, tüm kulüpleri bir araya getirerek bahar şenliklerinin aktif bir biçimde üniversite tarafından organize edilmesi, ÖTK seçimlerinin her yıl yerine iki yılda bir yapılması gibi geleceğe dönük planlar da mevcut.

Hocaların Gözünden ÖTK / Rektör Yardımcı Prof. Dr. Ayşe Mumcu

Üniversitenin en büyük paydaş grubunu oluşturan öğrencilerin yönetim süreçlerine katılımı, çoğunlukla ÖTK aracılığı ile gerçekleşmektedir. Bu katılımın iki önemli faydası var diye düşünüyorum. Birincisi, öğrencileri ilgilendiren konularda sorunları ve çözümleri en iyi tespit edebilme potansiyeline sahip kişiler yine öğrencilerin kendileridir. İkincisi ise, öğrencilerimizin üniversite yaşamları sırasında demokratik süreçlerle seslerini duyurma, haklarını arama, sistemi iyileştirme yönünde katkıda bulunma fırsatı yakalamaları, üniversitemizin vatandaşlık sorumlulukları gelişmiş bireyler yetiştirme hedefini perçinlemektedir.

Not: Bu Yazı Dinamik Gazete Aralık 2012 sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi Paylaştığınız İçin Teşekkürler...