Ortak Akıl Hareketi'nin Altında Kim Var?

İstanbul'daki ilan panolarında bir hareket çağrısı var : Ortak Akıl Hareketi

Merak ettim ve sadece sitelerine girip bir baktım. Kim başlatmış, neden başlatmış, neymiş ne değilmiş öğrenmek için...

Hiç şaşırmadım karşıma çıkan isimleri görünce ve açıkçası tahmin etmiştim. Eh o kadar ilanı verecek para ancak bu kişilerde olabilirdi ya da o ilanlar oraya belediye desteği alınarak asılabilirdi. İkisi de olmuş olabilir...

Amaçları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı değiştirmek.
Sloganları belli, 22 Temmuz öncesinden beri aynı şeyi söylüyorlar:
Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletin...
Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünü işlerine geldiği gibi algılayıp kullanıyorlar.

Hareketin başlıca bileşenleri:

  • Prof.Dr. Mümtazer Türköne (Eski Eşi AKP Milletvekili)
    • FETÖ'den suçlu bulundu.
  • Araş. Yazar Abdurrahman Dilipak
  • Gazeteci Yazar Hakan Albayrak (çok tanıdık geldi bu soyadı)
    • FETÖ'den suçlu bulunan Türköne'nin serbest bırakılmasını talep etti.
  • MÜSİAD
  • İHH İnsani Yardım Vakfı
  • İslam Dünyası STK'lar Birliği
  • Mazlum-Der
    • KHK ile kapatıldı.
  • Ensar Vakfı
  • Dünya Ehl-i Beyt Vakfı
  • İlim Yayma Cemiyeti
  • Genç İşadamları Vakfı
    • KHK ile önce kapatıldı, sonra KHK ile yeniden açıldı.
  • Büyük Selçuklu Vakfı
  • Diyanet-Sen
  • Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı
  • Türkiye İmam Hatipliler Vakfı

---

Attila İlhan'dan bir kaç dize ile bitireyim:

Elsiz ayaksız bir yeşil yılan,
Yaptıklarını yıkıyorlar Mustafa Kemal
Hani bir vakitler Kubilay'ı kestiler
Çün buyurdun kesenleri astılar
Sen uyudun asılanlar dirildi
Mustafa'm Mustafa Kemal'im...

8 yorum

  1. Turkiye ozel isimdir buyuk harfle yazilir bu bir. Ataturk'un Inonu'den tiksindigini bilmek icin Ataturk olman gerekirdi bu iki. Inonu veya herhangi bir devlet adaminin iyi ve kotu yanlari vardir, hersey siyah-beyaz degildir bu uc. Atalarimiz Islam icin degil "vatan" icin savasmistir bu da dort. Ulke senin tapulu malin olmadigi gibi kimsenin kimseyi kovma hakki da yoktur bu da bes.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten mantıklı beş madde... Böyle seviyesiz ve saldırırcasına yapılan bir yoruma bu kadar sakin ve saygılı bir cevap yazmak büyük başarı.Beş maddenin beşine de katılıyorum.İzninizle altıncı bir madde ekliyorum;bir konu hakkında konuşmadan önce daha çok bilgi edinmelisiniz.
    Ve bu ülke eli öpülen padişahlarla değil, tamamen demokrasiyle yönetilmelidir.Siz de bunu anlamalısınız.

    YanıtlaSil
  3. Akp milletvekili Özlem Türköne'nin yaşı sizi şaşırtmasın, kendisi Prof.Dr. Mümtazer Türköne'nin kızı değil eşidir. Mümtazer Türköne, kendisi bir sosyolog olan çocuklarının annesi Doç. Dr. Mualla Gülnaz'dan boşanıp öğrencisi Özlem hanımla evlenmiş. Eski eş Doç. Dr. Mualla Gülnaz da geçtiğimiz aylarda Prof.Dr. Mümtazer Türköne'den evliyken yediği dayaklarla gündeme gelmişti.

    YanıtlaSil
  4. yorumlarınız kişiliğinizi yansıtır. kelimelerinize dikkat ediniz. İsmet İnönü olmasaydı senin adın da sanın da şu an bilinmezdi. terbiyesiz bir insan olduğun belli. atalarına sahip çıkamayan ve dinden nasip almamış bir insan olduğun da aşikâr. inanan insan önce bir düşünüri tartar ne yapıyorum diye. sadece namazda mı Allah'ın takibindeyiz bizler. edeb, düsturu elden bırakmayın. ülkemizin ayrıma değil birlikteliğe ihtiyacı var.

    YanıtlaSil
  5. Bir süredir panolarda görüyordum ama ta ki Bursa’daki mitinglerinin olduğunu okuyana kadar araştırmamıştım. Çok çarpıcı kelimeler vardı:”egemenlik, millet, demokrasi...” İlk işim sitelerine girmek oldu. Baktım amaçları ne diye “Kayıt yok, şart yok, egemenlik milletin” sloganı. Çok tanıdık geldi. Atatürk’te bir benzerini söylemişti(!) (Yoksa benzerini söyleyen Atatürk değil de şimdikiler mi? bir düşünmek lazım! ) Ne demişti Atatürk: “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!” . Peki, ama neden Atatürk’ün sözünü kullanmadılar da bir benzeri cümleyi kurdular? Nedeni çok açık. Asıl amaçları Atatürk’ü unutturmak olanlar eğer O’nun sözünü kullansalardı altına Mustafa Kemal Atatürk yazmak zorundaydılar ve bu da asıl amaçlarıyla çelişecekti. Amaçlarından sonra destekleyenlerin kimler olduğunu tahmin etmek zor değildi ama merak bu ya destekleyenlere de baktım. Tahminimde yanılmadığımı tespit etmiş oldum sadece. Araştırmama devam ederken sizin yazınızla karşılaştım. İyi ki de karşılaşmışım.

    YanıtlaSil
  6. Bunlar Allah'a kul Cumhuriyet'e eşit vatandaş olunmasını istemezler arada kendileri bulunup icazet makamı olarak önce onlara ram olunmasını isteyen şirk unsurlarıdır. Kuran da bu tayfa için çok kötü sonuç vardır, Allah onlardan uzak tutsun!

    YanıtlaSil
  7. Okuduğum ikinci bloğunuz. Hassasiyetinizi kutluyorum. Çağdaş ve aydın kalabilmek hem de onlarca propagandist ve taraf'tar arasında sizin gibi Cumhuriyet ilkelerine bağlı kalabilmek büyük başarı. Neden mi? Çünkü öyle sözcükleri kullanıyorlar ki karanlık bir dehlizin kapısına geldiğini bile fark edemiyor çoğu insanımız. Anca duvarlara çarpa çarpa düşerken...o da çok geç oluyor. esenkalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazilarimi okudugunuz icin tesekkur ederim. elimden geldigince, dilim dondugunce, apolitik genclik arasinda, "aman ses etmeyelim, dilimiz kesilir" mantiginin hakim oldugu bir ortamda dusuncelerimi her alanda dile getirmeye calisiyorum. belki bir kac kisiye ulasir ve aydinlanma yayilir. ataturkculerin kaybettigi nokta; iyi organize olup dusuncelerimizi genc beyinlere enjekte edememiz. bunu karsi taraf cok iyi yapiyor, bu konuda onlari tebrik ediyorum. dilerim hersey guzellikle sonuclanir, yazimi okuyup yorum yaptiginiz icin tekrar tesekkur ederim.

      Sil

Düşüncelerinizi Paylaştığınız İçin Teşekkürler...