Kuran-ı Kerim ve Gecimisi Bugunle Degerlendirmek

"Israil'i Severim Yahudileri De" isimli yazima bekledigim tepkiler geliyor. Gerek yorumlarla gerekse epostalarla gelen tepkilerde uzerinde durulan nokta Kur'an-i Kerim'in 'lanetlemis' oldugu.

Yazima gelen yorumlara yaptigim geri donumlerden bir tanesinden sonra, gecmiste indirilmis Kur'an-i Kerim'in bugunle degerlendirilmesi hakkindaki dusuncelerimi de paylasma ihtiyaci duydum.

Tarihle ilgilenmiyor olsaniz bile ortaokulde tarih dersi almissaniz, tarih hakkindaki su onemli aciklamayi bilirsiniz:

Olaylar, yasandigi donemin sartlarina gore degerlendirilmeli ve yorumlanmalidir. Gecmiste yasanmis bir olay, simdinin sartlari ile degerlendirilirse tarih saptirilmis olur.

Cok basit bir aciklama bu ve Kur'an-i Kerim icin de gecerli. Kur'an-i Kerim indirildigi cagin gereksinimlerine uygun olarak hazirlanmis bir kitaptir ki dogrusu da budur. Gunluk yasantimizdaki bircok seyle ilgili Kur'an-i Kerim'de aciklama bulamamamizin ozunde yatan gercek de budur.

Ornegin; "Hizli araba kullanmak gunah midir?" sorusunun karsiligi var midir? Elbette yoktur, cunku o zamanlarda araba yoktur. Eger o vakitlerde araba olsaydi ve hizli araba kullanmak olumlere neden olsaydi, belki de Kur'an-i Kerim'de "Hizli araba kullanmak bizce yasaklanmistir." gibi bir ifade olabilirdi.

Kur'an-i Kerim de bir tarih kitabidir. Onu o gunun sartlarina gore degerlendirmeli ve yorumlamaliyiz, ve sonra bugune aktarmaliyiz.

Kur'an-i Kerim'i ve o zamanin insanlarini alip oldugu gibi bugunun icine yerlestirmek ve sonra da gelismek ve ilerlemekten bahsetmek; akillarin almayacagi imkansiz bir seydir.

Sizlerle, cogumuzun bildigi ve dinin gereklilikleri olarak karsimiza cikarilan konulardan bir kacinin akil ile degerlendirilisini bir yazi dizisi olarak aktaracagim.

Ilki "Akil Sahipleri Icin : Namaz Kilmak ve Bugunun Sartlarinda Degerlendirilmesi" ...

"Suphesiz goklerin ve yerin yaradilisinda, gece ile gunduzun art arda gelisinde temiz akil sahipleri icin gercekten ayetler vardir." (3/190)

"Gercek su ki; Allah katinda, yerde yerde debelenenlerin en kotusu, akil erdirmez olan sagirlar ve dilsizlerdir." (8/22)

"Gercekten biz, akil erdirirsiniz diye, onu Arapca bir Kur'an olarak indirdik." (12/2) (Yazarin Notu: Cunku Kur'an-i Kerim Arab topluluguna indirilmistir. Turk topluluguna indirilmis olsaydi, Turkce olacakti.)

"Andolsun, onlarin kissalarinda temiz akil sahipleri icin ibretler vardir. (Bu Kur'an) duzup uydurulacak bir soz degildir. Ancak kendinden oncekilerin dogrulayicisi, herseyin 'cesitli bicimlerde aciklamasi' ve iman edecek bir topluluk icin bir hidayet ve rahmettir." (12/111)

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi Paylaştığınız İçin Teşekkürler...