Akil Sahipleri Icin : Namaz Kilmak ve Bugunun Sartlarinda Degerlendirilmesi

Kur'an-i Kerim'de "Bana ibadet ediniz!" denmektedir. Ancak bazi Turkce cevirilerinde "namaz" kelimesini gorebilirsiniz, bu sonradan eklenmis bir aciklamadir.

Namaz bir semboldur. Namaz; soyut olan ibadetin, somutlastirilmasidir. Hz.Muhammed (S.A.V), namazi gostermistir cunku peygamber oldugu cagda yozlasmis topluluguna en uygun ibadet sekli bu olarak secilmistir.

Namaz bir Allah'a yakinlasma seklidir. Namaz altliginizin ustune gelip yonunuzu Kabe'ye cevirdiginizde, aslinda Allah'a donmus ve onunde hazir vaziyete gecmissiniz demektir. Bir semboldur, o anda karsinizda Allah'in olmasi degildir onemli olan. Onemli olan, sizin benliginizi ve ruhunuzu ondan yana cevirmenizdir.

Niyet ettiginiz anda, artik sadece O'nunla kalmak icin niyetlenmissiniz demektir. O vakitten sonra sadece O'nu dusunmeli, sadece O'nunla oldugunuzu hissetmelisiniz.

Okudugunuz sureler ve ayetler, O'nunla butunlesmek icin O'nun soylediklerini tekrar etmektir aslinda. Bir kitabi birden fazla kez okudugunuzda her vakit daha iyi anlayip kendinizi o kitabin icindeki bir kahraman olarak gormeye basladiginiz gibi, sureleri her tekrarlayisinizda da kendinizi daha fazla O ve O'nun kitabi ile butunlestirirsiniz. Surelerin Arabca orjinal hallerini okuyor olsaniz bile, kendi dilinizdeki anlamani da bilmeli bir taraftan onu gecirmelisiniz aklinizdan. Boylece ibadetinize kendinizi vermis olursunuz. Diger turlusu sadece okuyup gecmek olur, bir siiri ezberlemek ve dusunmeden okumak gibi olur ki hicbir anlami yoktur.

Belinizi bukup egildiginizde O'nun karsisinda saygiyla egilmis olursunuz. Bu, O'nun gucune ve buyuklugune gosterilen bir saygidir.

Secdeye vardiginizda ise, onunla aranizda hicbir sey kalmamistir. Tek bir vucut olmussunuzdur. Bir bakima bir kaplumbaga gibi kabugunuza cekilmissinizdir. Sadece O'nunla ve kenidinizle kalmissinizdir. Gozleriniz etrafi goremez, onunuzu dahi net goremeyecek kadar yere yakinsinizdir. Ayakta ya da egilerek durmaya nazaran oldukca rahat bir konumdur. Yine diger konumlarinizla kiyaslandiginda oldukca ufalmissinizdir.

Ama en basta da belirttigim gibi namaz bir semboldur. Yani ibadetin sembolu, kisiden kisiye gore degisebilir. Meditasyon da bir ibadet sayilabilir, bir temizlenis ve aklanistir. Tum coskusu ile bir zikir de ibadet sayilabilir onu yapan icin, onunla kotuluklerden arindigini hissediyorsa boyledir. Yataginiza yatip, O'nu dusunmek de ibadet olabilir, ya da calismak. Ibadetin ozel bir sekli yoktur, O'nunla oldugunuzu ve kotu dusuncelerden arindiginizi nerede hissederseniz orada ibadet ediyorsunuz demektir. Bu sevisirken de olabilir, alkol alirken de.

Gunumuz sartlarinda Allah'i dusundugunuz her an onunlasinizdir. Aklinizdan kendiniz ve diger insanlar icin iyilikler ve guzellikler gecirdiginiz her an, ibadet etmektesinizdir. Cunku tum dinlerin ozu "Kendinize ve cevrenize tum guzellikleri saglamak icin calismak ve saglamaktir."

Ibadetin sekli olmadigi icin namaz kilmayana "Sen namaz kilmiyorsun, ne bicim Muslamansin!" denemez, denmemelidir.


10 yorum

  1. vay abi sen ne süper bi alim ulema imişsin be namazdan abdestten kurtardın bizi. yırttık paçayı yani..
    1500 yıllık islam tarihini bir anda sildin süpürdün helal sana :)
    ama bunun sonrasındada ben peygamberim diye ortalarda gezinmezsin inş :)

    YanıtlaSil
  2. Namaz Sembol Değildir. Farz'dır. Kuranı kerimi okumanı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. Yapilan bir arastirmada egitim ve zeka seviyesi yukseldikce insanlarin organize dinlere inanma oraninda dusus oldugu saptanmis. Nedeni basit, eger beynin sorgulama islevi calismiyorsa birseye koru korune inanmayi tercih eder.

    YanıtlaSil
  4. ''Bu sevisirken de olabilir, alkol alirken de'' :D


    Komik olmayın,daha ziyadesi islamın kuralları belli,namaz farz olan bir ibadet bu açıkca belli kitabımızda.Ha sen kılarsın kılmazsın o senin bilecen iş.Allah la senin aranda ama sen veya başkası dini kandine uydurmamalısınız.

    YanıtlaSil
  5. Bence sen Kur'an-ı Kerim'i çok farklı yerlerden okumuşsun :) Kendi sözünle çelişiyorsun. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Namaz kılmasını gösterdi ve öğretti demişsin. Bu doğru ancak sen ibadet şekli değişebilir diyorsun. Allah'ın koyduğu kanunu sen mi değiştireceksin anlamadım bu kısmını? Alkolün haram olduğunu kafandan silmişsinki onu bile ibadet sayarım diyorsun. Şu an aklından şüphe duyuyorum.

    Neyse senin gibilere vakit harcamak dahi istemiyorum.

    Allah ıslah etsin.

    Selametle.

    YanıtlaSil
  6. Selam,

    Allahu Teala bana ibadet ediniz diyor, ve bu ibadet şeklininde en başta namaz olarak yapılması gerektiğini yine Kur'an-ı Kerim ve Rasulullah aracılığıyla beyan ediyor. Namaz bir semboldür olmasada olur diyen kişi namazın farziyetini inkar ettiği için ittifakla Kafir olur.

    Namazın farz olması Allah rızası için yapılan diğer amellerinde ibadet sayılmayacağı anlamına gelmez. Yalnız niyetler sadece mübahlarda geçerlidir. Kişinin niyeti iyide olsa haram veya küfür olan ameli işleyemez.

    Zaten namaz kılmayana sen nebiçim müslümansın denilmez demişsinki ehli sünnet alimlerinin en hafifi bu kişinin namaz kılana kadar hapsedilmesini ve dövülmesini emreder.
    Zaten bunu anlamak için başlıktaki akıl sahiplerinden olmak gerekir.

    Neyse uzatmaya gerek yok. Bu yazı islamla uzaktan yakından alakasız hümanist düşünce sentezlerinden gereksiz karakter kodlaması tablosudur.

    YanıtlaSil
  7. bu ülkenin zekeriya beyazları bitmez bunu da yakında tv lerde görürseniz şaşmayın Allah'ın saptırdığını hidayete erdirmek yine Allah'a mahsustur, cahile ne desen boş zaten cahil olmasa iki kitap okuyup dini kendine göre yorumlamazdı. Bu yazıya en güzel cevap "kafirler için yaşasın cehennem"

    YanıtlaSil
  8. BU UZUB ZAMANDAB BERİ AKLIMA TAKILIYO AÇIKLAMA YAPABİLECEK VARSA YAZSIN LÜTFEN!NAMAZ VAKİTLERİVE REKATLARI KONUSUNDA FARZLAR VAR SÜNNELER VAR AMA BİRDE KILINMAYAN KAZAYA KALMIŞ OLAN NAMAZLAR VAR.SÜNNETLERİN YERİNE BU KAZALAR KILINABİLİRMİ?YANİ BİZE FARZ OLAN REKATLERİ KILMAMIZ YETERLİ OLUR MU?SÜNNETLERİ KILMAMAK AMA PEYGAMBERİMİZİN BAŞKA SÜNNETLERİNİ YAPMAYA ÇALIŞMAK NE DERECE DOĞRU OLUR?CEVAP YAZARSANIZ SEVİNİRİM.

    YanıtlaSil
  9. Sünnet namazlar yerine kazaya bırakmış olduğunuz namazları kılabilirsiniz, hatta kazaya bırakılmış namazlarınız varken sünnetleri kılmanız uygun olmaz. Ancak sadece Sabah Namazı'nın sünnetini olduğu gibi kılmalısınız. Kazaya bırakılmış farz namazı kılmak sünneti yapmaktan daha fazla gerekli olduuğu için sünneti de terk etmiş olmazsınız. (Not: Yukarıdaki yazı sonrasında, benim din bilgimi yeterli görmeyebilirsiniz ancak sünnet yerine kaza namazları kılmakla ilgili bilgi doğrudur.)

    YanıtlaSil
  10. Kuran a göre namaz en az 5 vakittir.. Ama bol bol Allah'a teşekkür etmemiz gerekir ki namaz kılmak her zaman için gereklidir. Namaz, dinin direğidir.
    Bence ibadetleri yok şu farzdır, şu sünnettir, şu vaciptir diye bölmek yanlıştır.. Namaz her zaman yapılması gereken en kamil bir ibadettir. Namaz ın kazası yoktur belkide.. O yüzden mümkün olduğunca namazları vaktinde kılalım.. ibadetin vaktinde yapılanı daha hayırlıdır.

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi Paylaştığınız İçin Teşekkürler...