Gunde 20 Saatlik Ozgurluk ve Saglik Kampanyasi

Insanlarin cep telefonlari olmadan yasayamadigi bir dunyada varligimizi surdurmeye calisiyoruz. Ac kalsak da cebimiz icin kontor aliyoruz. Gozumuzu actigimiz andan kapattigimiz saniyeye kadar cep telefonu ile konusuyoruz. Eskiden geceleri kapatirdik, artik kapatmiyoruz. 7 gun 24 saat acik olarak tutuyoruz. Sevgililerimiz kendilerini ne kadar sevdigimizi bile onlari ne kadar aradigimizdan ya da onlara gunde kac tane mesaj attigimizdan anliyorlar.




Oysa ben uzunca bir sureden beri cep telefonumdan kurtulmak icin sebepler aramaktayim. Kendisine bana dayandigi icin saygim olsa da kendimden uzak tutmak icin cesitli yollar gelistirdim. Sarja takmiyorum ya da kontor almiyorum. Yere dusup dagildiginda toplamiyorum. Zaten tamirlik oldugu halde bakima bile goturmedim.

Ve sizleri de CEP TELEFONUNA HAYIR demeye davet ediyorum...

Bu tepkimin iki nedeni var; biri kisisel ozgurlukler, digeri saglik problemleri...

Kisisel Ozgurlukler


Cep telefonlari ciktigindan beri ailemizin, sevgilimizin, arkadaslarimizin bizi surekli takipte tutmalarindan kendimizle kalamaz olduk. Telefona bir sure cevap vermesek, hakkimizda felaket senaryolari uretilmeye baslaniyor. Ailemiz basima bir bela geldiginden supheleniyor, sevgilimiz aldatildigini dusunuyor, arkadaslarimiz ise kaale alinmadiklarini saniyor.

Hani yukaridaki aile-sevgil-arkadas uclusunu ozel hayatimizin yakin insanlari diye dusunup es gecelim. Ya peki cep telefonlari sayesinde (!) is hayatimizin mesai saatleri disina cikip tum anlarimiza mudahale etmesine ne diyeceksiniz? Insanlarla iliskilerin siki oldugu mesleklerde ozellikle, kisisel telefonlarimizi da vermek zorunda kalabiliyoruz. Is saatleri disinda bile is verenler, sanki is verdikleri icin hayatlarimiza da mudahale etme hakkina da sahip olmuslar gibi cep telefonlarimizdan ariyorlar ve hatta kapali gorurse hesap soruyorlar.

Ya peki sevgililerimiz! Cep telefonu ile butunlesmemizi istiyorlar sanki... Gunde 5 kezden az aramak, onlari dusunmedigimiz anlamina geliyor. Sabaha kadar cep telefonu araciligi ile onlarla konusmamizi istiyorlar. Gunde sonsuz sayida mesaj atmamamizi bekliyorlar. Beklemeye asla tahammulleri yok. Kafa dinleme hakkimizdan da en basta feragat etmis oluyoruz sanki...

Saglik Problemleri

Turkiye'de cep telefonu sayisi 2000'de 14.970.000, 2004'te 30.843.000. Dunya'da 2.168.433.600 telefon bulundugu 2005'te yilinda ise Turkiye, 43.609.000 ile 17.sirada. 2007 yili sonunda Dunya'daki cep telefonu sayisi 3.25 milyara ulasirken, Turkiye'deki sayi ise 50 milyonu asacakmis.

Uzmanlar yogun cep telefonu kullaniminin insan sagligi uzerinde uzun vadede ciddi problemlere neden olacagini anlatmaktalar. Tabii kac kisi dikkate aliyor orasi ayri mesele!...


Bogazici Univeristesi Elektrik Elektronik Muhendisligi Bolumu ogretim uyesi Prof.Dr. Selim Seker ve Bogazici Universitesi Molekuler Biyoloji ve Genetik ile Kimya bolumu mezunu Anil Korkut'un cikardiklari "Tehlikeli Oyuncak" adli kitaplarinda cep telefonlarinin yaydigi elektromanyetik dalgalarin insan sagligi uzerindeki etkilerini anlatiyorlar.

Prof. Dr. Selim Seker;
Cep telefonuyla konusurken, telefonun yakin oldugu organlar isinir. Daha cok kullanildiginda, daha cok isinir. Cep telefonunun konusma sirasinda en yakin durdugu organ, beyin ve kulaklar. Dolayisiyla beyin ve kulakta asiri isinmaya yol acarak zarar verir. Kulak ve beyinde baslayan isinma, daha sonra ic organlara sirayet eder. Dunya Saglik Orgutu, cep telefonlari ve baz istasyonlarinin isitma yoluyla vucuda nasil zarar verecegini, yayinladigi raporla duyurdu. Bu rapora gore, cep telefonlarinin isisal etkileri sonucu, vucudun normalde salgilamadigi bazi proteinler uretiliyor. 'Isi soku proteini' adi verilen bu proteinler, vucudun normalden farkli islemesine yol aciyor. Kronik olarak cep telefonuyla cok fazla konusuldugunda, bu molekullerin varligi da surekli bir hal aliyor. Bu da vucutta yikima yol acabiliyor. Bu yikimin sonucunda ise kanser olusumu, kalp yetmezlikleri, merkezi sinir sisteminin islemez hale gelmesi gibi oldurucu hastaliklarin tetiklenebilecegi dusunuluyor. Uzun sureli cep telefonu kullaniminin yol actigi isinma, gozde de uzun vadede katarakt olusturuyor. Rusya ve Fransa'da hayvanlar uzerinde yapilan deneyler, asiri cep telefonu radyasyonunun hayvanlarda dusuk oranini dort kat artirdigini gosteriyor."
Kitapta ilginc arastirma sonuclari da var;
- Isvec'te beyinlerinde tumor olan 1500 hasta ile 1500 saglikli kisi karsilastirildi. Kanserli hastalarda cep telefonu kullanim orani hesaplanarak, beyin kanserine etkisi incelendi. Buna gore tum beyin tumorlerinde, cep telefonu kullanimina bagli olarak 1.5 katlik bir artis goruldu. Cep telefonunun vucuda degdigi bolgelerde, ornegin kulaga yakin olusan 'noroma' adli tumor icin risk artisi ise 3.5 kat olarak saptandi.
- Transgenetik 101 fareye cep telefonu radyasyonu uygulanirken, 102 fareye bir sey verilmedi. Gunde 30'ar dakikalik iki seans olarak 18 ay boyunca radyasyon uygulandi. Lemfoma gorulenlerin orani, radyasyona maruz kalanlarda yuzde 53, radyasyon almayanlarda ise yuzde 22 oldu.

Ya Peki Ne Yapmali?


Cep telefonlari artik vazgecilmezlerimiz arasinda. En guzelini ileri ki gunlerde ben yapacagim ve kullanmayi birakacagim ama eger siz benim kadar telefonunuzdan bikmadi iseniz yapabileceklerinizi Prof.Dr. Selim Seker su sekilde siralamis:

# Gorusmeleri olabildigince kisa tutun.
# Cocuklariniza acil durumlarin haricinde asla cep telefonu kullandirtmayin ve onlari mesafe olarak cep telefonlarindan uzak tutun.
# Hamileyseniz cep telefonlarindan cok acil durumlar haricinde uzak durun. Hamilelik surecinde evinizde cep telefonlarini kapali tutmak, hem sizin hem bebeginiz icin daha saglikli.
# Cep telefonunu bir kulaklik araciligiyla kullanmak daha guvenli.
# Cep telefonunu gorusme yapma disindaki ekstra ozelliklerini kullanmaktan ozellikle kacinin.
# Eger ileti yapmaniz gerekiyorsa bunu mesaj yoluyla yapin.
# Gece yatarken mutlaka cep telefonunu kapatin.
# Cep telefonu alirken mutlaka SAR (cep telefonu kullanirken vucudun emdigi radyasyon enerjisi miktarinin olcusudur) degerini ogrenin. SAR degeri dusuk bir cep telefonu alin.
# Cep telefonlarinin yaydigi radyasyon miktari, telefonunuz caldigi ya da numara cevrildigi anda maksimum duzeydedir. Bu zamanlarda telefon bas bolgenizden olabildigince uzak durursa, zarar minimize edilmis olur. Bir numarayi aradiginizda karsi taraf telefonunu actiktan sonra cihazi basiniza dayayabilirsiniz. Telefonunuz caldiginda da bir iki saniye bekledikten sonra telefonu kulaginiza goturun.

Gunde 20 Saatlik Ozgurluk ve Saglik Kampanyasi

Cep telefonunuzu gunde sadece 4 saat acik tutun. Bu acik kalma vakti kisiye gore degisir ama 10.00 - 12.00 ve 18.00 - 20.00 saatleri en ideal aralik. Sizlere ulasmak isteyenler bu saatler arasinda sizle iletisime gecsinler. Bu saatler disinda size ulasmak isteyenlerse, ya sabit hatlar uzerinden baglanti kursunlar ya da telesekreterinize mesaj biraksinlar veyahut mesak atsinlar.

Telesekreterde cevrenizdeki insanlari su sekilde bir mesajla selamlayabilirsiniz;
"Gunde 20 Saatlik Ozgurluk ve Saglik Kampanyasi'ni destekliyorum. Bu nedenle telefonum gun icerisinde sadece 10.00 - 12.00 ve 18.00 - 20.00 saatleri arasinda acik olacak. Mesajinizi sinyal sesinden sonra birakabilirsiniz. Ya da kisa mesaj atabilirsiniz. Mesajinizi aldigimda size donecegim. Tesekkurler..."
Kampanyayi desteklediginizi bana buradan yorumlarinizla ya da okckilinc@gmail.com adresi uzerinden epostalarinizla bildirebilirsiniz. Konu ile ilgili calismalarimi sizlere iletmeye devam edecegim...

Cep telefonsuz mutlu, saglikli ve ozgur gunler...

1 yorum

  1. tebrikler çok güzel yazmış ve anlatmışsınız,yazıyı sonuna kadar okudum ve çok beğendiğimi belirtmek istedim

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi Paylaştığınız İçin Teşekkürler...