Sizleri Düşünmeye Devam Ediyorum

--- TOG E-Grubu'nda maddi kaynak konusunda hararetli tartışmalar yaşandığı bir dönemde konu hakkında kişisel düşüncelerimi paylaştığım e-mektup... --- Sevgili Arkadaslarim Merhaba,
Sizleri biraz rahatlamaya cagiriyorum. Ve gelin hep birlikte sakince dusunelim. Toplum Gonulluleri olarak nasil birseyi tartistigimiza goz atalim, hatta sadece tartismiyor elimizdeki gonullulerimizi de tuketiyor, yeni gelenlerimizi korkutuyoruz...
( Paragraflarimin ozetleri koyu ile yazilmis yerlerdir, cok vakti olmayanlar icin. )
Kaynak Sorunsali...
Bu sorunsala 3 farkli pencereden bakmak uygun olacaktir.
1.Pencere : George Soros iddia edildigi gibi bir sahsiyet ise ve TOG'un Mr.Soros'tan bagis kabul etmesi, Turkiye'nin IMF'ten para almasi gibidir. Turkiye, IMF'ten para aliyor, keske verimli bir sekilde kullanabilse de kendi kaynaklarini gelistirmeye harcasa. Eger bunu yapabilse bir sure sonra IMF'e olan borclarimizin tamamini rahatca odeyebilecek duruma geliriz. Ayni bunun gibi Mr.Soros'tan alinan paralarla kendi kaynaklarimizi gelistirebilir (ornegin tanitim calismalari yapabilir) ve bir sure sonra tum bu spekulasyonlardan kurtulabiliriz.
2. Pencere : Eger Mr.Soros zengin bir dusmanimizsa (!), neden Robin Hood olarak tanimlamiyoruz kendimizi. Ondan aliriz, ihtiyaci olanlara dagitiriz. Herkes gul gibi gecinir gider.
3. Pencere : Eger Mr.Soros'tan para kabul edilmesini istemiyorsak beyinlerimizi kendi paramizi nasil uretecegimize yonlendirmeliyiz. Ancak bu pencere proje yapma hizimizi oldukca azaltacaktir, cunku Mr.Soros'tan para edilmesini kabul etmemek onun gibilerden de kabul edilmesini reddetmektir.
Ayrica Mr.Soros'tan ogrenecek cok seyimiz var. Sahsiyet ideallerini gerceklestirmek icin imkanlarini ve aklini kullanmis, buyuk bir servet edinmis ve de yine ideallerini gerceklestirmek bu parasini gozunu kirpmadan akilli bir sekilde harcayabilecek biri. Kendi adima konusmak gerekirse Mr.Soros ile bir konferans ayarlansa kesinlikle giderim. Eger Mr.Soros'u dusman kabul etti isek dusmanimizi bilmeden savunma gelistiremeyiz.
Aklinizi kullanin arkadaslar! Istifa etmek bir kacis, esas mucadele imkanlarimizi kendi yararimiza kullanmaktan geciyor. Toplum Gonulluleri bunu yapabilecek kapasitede kisiler. Eger bu kapasiteye sahip degilseniz, zaten TOG'da pek yeriniz yok demektir.
Liderlik oyle cekici birseydir ki insani dostlarindan, ailesinden, yasamindan eder. Oysa ki o liderlikten ote ne guzel degerler vardir hayatta. Kafamizi kaldirip bir sagimiza solumuza bakalim. O zaman anlarsiniz ki onemli olan onculuk degil, eylemlerdir. Kurtulus Savasi'nda Ataturk elbette buyuk bir onderdir ama unutulmamalidir ki Mehmetcikler olmadan hicbirseydir. Iki taraf da birbirine muhtactir. Iste bu nedenle "liderlik" kavraminin bazen ucuruma surukleyen cekiciliginden kacinin.
"Siyaset" denen kavram ise yasamimizla cok icli disli bir konu. "Siyasi dusuncem yok." diyene suphe ile yaklasirim cunku eminim vardir. Sonucta herbirimiz secimlerde bir partiye oy veriyoruz. Oy vermeyenlerimizden cogu da sisteme tepkisinden vermemistir. (Sahsen ben oyle yapmistim.) TOG'da da elbet siyaset var, bunu ifade de edebilirsiniz. Ancak kimseyi herhangi bir siyasi yapiya zorlayamazsiniz. Ki bu durum sadece TOG'da degil, tum toplumlarda gecerlidir.
Afaroz edilenler catlak olan sesler degil, ya dusunmeden konusanlar ya da dusuncelerini ifade edemeyenlerdir. Bir soz vardir bilir misiniz, "Akilsizdan dost edinecegine, akillidan dusman edin daha iyi." diye. Ayrica TOG'dan bir kisinin afaroz edilebilmesi de oyle kolay birsey degildir. Neden derseniz? Cevabim gayet basit. Cunku TOG'da insanlar tartisir ve kararlar bir anda alinmaz.
Cunku TOG artik ne Ibrahim Betil'in ne de bir baskasinin sahsina ait bir mulk. TOG, kendi kendini yoneten bir organizma. Nas�l insanlar canli hucrelerden olusuyor, ve baslangicimiz olan ne sperm ne de yumurta "ben tek basima insanim" diyemiyorsa aynen onun gibi, TOG'da baslanigici olan kisiler degildir.
Son Soz : Bu tur zaman kaybettirici tartismalardan uzaklasip elimizdekilerle neler yapmamiz gerektigini dusunmeliyiz. Bu tartismalar tuketici ve disa bagimli bir toplum olusturma cabasi icinde olan dusmanlarimizin ekmegine bal ile tereyagini bir anda surecektir.
Sizleri Dusunmeye Davet Ediyorum!...
*** Bu epostadaki tum bilgiler ve dusunceler sahsima aittir. Benden baska hicbir kisi ya da kurumu baglamaz. Bogazici Universitesi Toplum Gonullusu Oguz Kaan Cagatay KILINC

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi Paylaştığınız İçin Teşekkürler...