Proficiency Sınavı İçin Hangi Kursa Gitmeliyim?

Boğaziçi Üniversitesi Proficiency (İngilizce Yeterlilik) Sınavı'nın zorluğuna dair şöhreti, üniversiteyi aşmış durumda. Bir de Remedial öğrencilerinin üniversitede üvey evlat muamelesi görmesi, bu sınav hakkındaki endişeleri doğal olarak daha da körüklemekte. Öyle ki, parçalı geçme sistemi yeterli gelmediğinden Beginner düzeyi öğretiminin 1,5 yıla çıkarılması da artık gündemde.


Haziran'daki sınava 4 ay gibi bir süre kaldığı bugünlerde, Hazırlık öğrencilerinden sıklıkla duymaya başladığım soru 'Proficiency Sınavı için kursa gitmeli miyim ve hangi kursları önerebilirsin?' oluyor. Ben de hazır dönem henüz başlamışken daha fazla geciktirmeden bu sorunun cevabını sizlerle paylaşayım dedim.

Proficiency Sınavı'nı Kursa Gitmeden Geçemez Miyim?

Beginner ve Pre-intermediate öğrencileri için biraz daha zorlu olacak olsa da elbette geçebilirsiniz. Ancak sadece derslere gitmekle olacak iş değil bu, hatta sadece verilen ödevleri de yapmak yetmeyecektir. Özellikle Beginner ve Pre-Intermediate öğrencileri, derslerin ve ödevlerin ötesine geçip ekstra gayret göstermeli ve ders çalışmak için illa ödev verilmesini ya da ara sınavların olmasını beklememeli.

Beginner öğrenciler için Haziran'da Writing'i geçmek zor olabilir, ancak en azından Listening ile Reading'i geçmeye odaklanmalılar. Özellikle Reading'i geçmeleri, işlerini Ağustos ve Eylül sınavları için oldukça kolaylaştırabilir.

Peki Ek Olarak Kursa Gitmeli Miyim?

Sizin yerinizde şimdiki aklımla olsam, işimi şansa bırakmazdım ve evet bir kursa giderdim. Benim zamanımda bu tür kurslar yoktu, ya da vardı ama bana yol gösteren kimse yoktu ve ben o kurslardan haberdar değildim, bilemiyorum. Ama keşke ek olarak kursa gitseydim de, Remedial olmak durumunda kalmasaydım bir Beginner olarak. Kaybettiğiniz sadece yıllar değil çünkü...

Tanrım, Bu Ne Yaman Çelişki...

Kabul ediyorum çelişkili bir durum bu; az önce kursa gitmeden de geçebileceğinizi dile getirdim, ama şimdi kursa gitmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Hadi öyleyse şu çelişkiyi ortadan kaldıralım...

Hazırlık sınfını çoğumuz bir tatil dönemi olarak görüyoruz ve kendimize dürüst olalım ki, derslere bile gitmek pek çok zaman zor gelirken üstüne bir de ödev yapmaktan pek de haz etmiyoruz. Şimdi bahar da geldi, havalar da güzelleşiyor. Kim oturup ders çalışacak? Ödevleri yaparsak çalışkan bile sayılmalıyız, üstüne ekstra ders çalışmamızı ise kimsecikler beklemesin bizden.


Proficiency Sınavı'ndaki başarısızlığın tek suçlusunun öğrenci olmadığının azılı bir savunucusuyum (ki bunu artık Rektörümüz de kabul ediyor), ama bu başarısızlıktaki kendi payımızı tümden yok saymak da çok büyük hata olur. Dürüst olalım ki, bizim elimizde olmayan diğer faktörlerin negatif etkisi de üst düzeyde, ama bizim 'tatil sever' yapımızın etkisi başarısızlığımızdaki birincil faktör.

Evet, kursa gitmeden ve 'tatil sever' yapımızdan kurtularak Proficiency Sınavı'nı geçmek mümkün. Bununla birlikte, kendi hür irademizle kayıt olduğumuz, üstüne para verdiğimiz, okul dışındaki bir faktöre bağlılığımız da üst düzeyde. Üniversite sınavına girerken pek çoğumuz dersanelere gittik, tamam test tekniğini falan öğrendik de, bir önceki cümlede saydığım şeylerin etkisi de bir hayli fazlaydı bizim dersanelere ve/ya özel hocalara sürüklenmemizde.

Ya Peki Hangi Kursa Gidebilirim?

Proficiency Sınavı'na hazırlıkta 'Üç Büyükler' olarak adlandırabileceğim, Zoomin4English, D&D ve Sezai Hoca'dan birini seçmelisiniz. Bu üçlü bu konuda yeterince deneyimliler ve kursa giderek sınavı geçen pek çok öğrenci bu üçlüden şaşmayanlar, ben de pek şaşmanızı önermem açıkçası. Ne ayıracağınız zaman ne de para öyle çöpe atılabilecek şeyler değil, diğer tercihlere yönelirken çok ama çok dikkat edin ve riskleri iyi ölçüp biçin derim.

Ancak; halen Hazırlık okumak olan bir öğrencisiyseniz ve kursa giderek Proficiency Sınavı'nı geçmeyi garantilemek istiyorsanız tek seçeneğiniz Zoomin4English ve bence 'Üç Büyükler' içinde en iyi olan. Neden tek seçeneğinizin Zoomin4English olduğunu merak ettiyseniz hemen söyleyim, D&D ile Sezai Hoca Remedial öğrencilerine yönelmiş durumdalar. Ancak Zoomin4English, Listening, Reading ve Writing olarak parçalanabilir kurs yapısı ve esnek saatleri ile hem halihazırda Hazırlık derslerine devam eden hem de Remedial öğrenciler için ideal.

Zoomin4English'i Diğerlerinden Farklı Kılan Özellikleri Ne?

Zoomin4English'in öğretmen kadrosunda yer alan Şadiye Hoca, Boğaziçi Üniversitesi'nde Testing Office'te görevliydi, yani Proficiency Sınavı da dahil olmak üzere bugüne kadar pek çok sınav dökümanında onun da imzası var. Şu an YADYOK'un sitesinde yer alan Proficiency Sınavı örneğinde Listening bölümünü okuyan hocalardan biri Şadiye Hoca, diğeri ise Sumru Hoca ve ikisi de Zoomin4English hocası şu an. Kadronun diğer değerli bir ismi Leyla Hoca ise Boğaziçi Üniversitesi'nde Listening üreticisiydi. Yani Proficiency Sınavı ve diğer ara sınavların Listening bölümlerini hazırlayan az sayıdaki hocadan birisiydi.
Zoomin4English hocaları Writing konusunda bir öğrenciye 'Geçeceksin...' derse, o öğrenci Proficiency Sınavı'nın Writing bölümünden geçer.
Zoomin4English'in en önemli özelliği, kursu bölebilmeniz. Yani Listening, Reading ve Writing bölümlerinin hepsi için kursa kaydolmanıza gerek yok. Yani sadece kendinizi zayıf hissettiğiniz bir bölümden kursa katılmanız mümkün. Bu da eğer zamanınızı ve paranızı verimli kullanmak istiyorsanız, oldukça etkili bir çözüm olarak sunulmakta.
Zoomin4English'in Writing kursuna katılan bir öğrenci, ödev verilen konuları yazsa ve kurs dönemi boyunca yaptığı hataların sadece %30'unu bile düzeltse Proficiency Sınavı'nın Writing bölümünü %90 geçebilir hale geliyor. Çoğu zaman 25-30 konu yazması bile yeterli oluyor.
Hazırlık öğrencileri için bence kursu bölebilmekten daha önemli olan Zoomin4English ayrıcalığı ise, kursun 'graded' dökümanlar içermesi. Yani dökümanların zorluğu seviye seviye artmakta, bu da sizi adım adım öğrenmenin yolunu açmış oluyor. Bu konuda 'Üç Büyükler' içinde eşsiz olduklarını da söyleyebilirim rahatlıkla.

Özellikle maddi açıdan tereddütte olan arkadaşlar için, 'Üç Büyükler' içindeki en uygun fiyatlı olan kursun Zoomin4English olduğunu söyleyebilmek de mümkün. Örneğin; gelecek hafta başlayacak 13 Haftalık programın tüm bölümlerine katıldığınızda ödemeniz gereken toplam ücret, peşin ödemelerde 3100 TL, taksitli ödemelerde 3600TL. Tek bir bölümü almak isterseniz, her bir bölüm için peşin 1200 TL, taksitli 1400 TL; herhangi iki bölümü almak isterseniz, iki bölüm için peşin 2200 TL, taksitli 2400 TL ödemeniz yeterli olmakta. (*Diğer haftalar ve ödeme seçenekleri için Zoomin4English ile iletişime geçiniz.)
Sınıflar en fazla 9-11 kişiden oluşuyor, Hazırlık öğrencileri genel olarak Cuma akşamı ve Cumartesi gününü kapsayan programı tercih ediyor. 
Ayrıca sınava bir ay kalaya kadar kursa kayıt olmanızı sağlayan esnek başlama şansınız da mevcut. Elbette o kadar gecikmenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum, ama bir süre sonra 'Bu vakitten sonra kurs mu kaldı?' diye üzülmenize de gerek yok. Bu kursa esnek başlama seçeneğinin sizin için bir diğer artısı da; ileride eksik olduğunu fark ettiğiniz ama başta almaya başlamadığınız bir bölümü sonradan alabilmenize olanak sağlayacak olması.

Bir de Zoomin4English'in Writing Center seçeneği mevcut. Seansları 30 dakikadan oluşan Writing Center'da; ödev olarak verilenler ile sizin ekstra olarak yazdığınız 'essay'lerinizi kontrol ettirebiliyorsunuz. Yazdığınız 'essay'ler, Proficiency Sınavı'na eş değer şekilde notlandırılıyor ve yanlışlarınızın altını çizmenin ötesinde size kapsamlı bir 'feedback' veriliyor. Özellikle Writing seviyenizi artırmak için bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz.

Karar Sizin...

Bu noktadan sonra artık karar sizin, benim tavsiyem en azından bir bölüm için kendinizi desteklemeniz. Ama hangi kursa giderseniz gidin, yeterince çalışıp çabalamazsanız Proficiency Sınavı'nı geçmek imkansız hale gelebilir.

Unutmayın!
Advance olup da 4 yıl sonunda üniversiteden gönderilen de oldu, Beginner olup Haziran'da A ile geçen de...
Yani son söz sizde...

Hepinize Başarılar...

* Zoomin4English Web Adresi: http://www.zoomin4english.com/

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi Paylaştığınız İçin Teşekkürler...